HUN
Rólunk írták
Növelték vagyonukat az ingatlanalapok
(Resource, 2011.12.12.) Teljes cikk >>
A hazai ingatlanalapok az ingatlanpiac stagnálása ellenére is növelni tudták vagyonukat, így az általuk kezelt közel 414 milliárd Ft-tal továbbra is a hazai befektetésialap-szektor negyedik legnagyobb kategóriáját adják, több mint 11%-os részesedéssel.
A Carion átveszi a MAG Ingatlanbefektetési Alapot a Macrogammától
(tozsdeforum.hu, 2011.07.25.) Teljes cikk >>
A Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Carion Befektetési Alapkezelő közölte, hogy a MAG Ingatlanbefektetési Alap (az alap a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett, nyilvánosan létrehozott, zárt végű, négy éves határozott futamidejű ingatlanforgalmazó befektetési alap) kezelését a Carion 2011. augusztus 8-tól átveszi.
Átalakítás hosszabbítással
(400m2 iroda; 3000 m2 raktár)
(ingatlanbefektetes.hu, 2011.03.07.) Teljes cikk >>
A Carion Ingatlan Befektetési Alap az Illatos úton található ipari ingatlanjának bérlőjével együttműködve átalakította az épületet, így az Outokumpu közel 3 000 m2 raktárterületen, és több mint 400 m2 irodaterülete hosszabbított öt évre.
Megnövelt mozgástér
Ingatlanbefektetések egy megdermedt piacon
(Magyar Nemzet, 2009.04.09.) Teljes cikk >>
A gazdasági válság egyik nagy vesztese az építőipari vertikum. Bár egyes jóslatok szerint a hazai ingatlanberuházó projektcégek körében már most csődhullámnak kellene lennie, ám a nagy bedőlés még várat magára, ki tudja, meddig. Csak az biztos, hogy az ingatlanbefektetési alapok többsége az ingatlanpiac fél év óta tartó lefagyása, illetve a válság kezdetén történt nagy mennyiségu lakossági befektetésijegy-visszaváltás óta negyvenhatvan százalékos vagyonvesztést könyvelt el. Kivételt egyedül talán a Carion Ingatlan Alap jelent, hiszen mintegy húszszázalékos vagyonvesztéssel megúszta ezt az idoszakot. Ennek miértjérol és a piaci kilátásokról Kornis Gábort, a Carion Befektetési Alapkezelo Zrt. igazgatóságának elnökét kérdeztük.
Irodabérleti tranzakció Debrecenben
(ingatlanbefektetes.hu, 2011.02.23.) Teljes cikk >>
Debrecen belvárosában, a Carion Ingatlan Befektetési Alap tulajdonában levő, jelentős belső felújításon átesett irodaházban új bérlővel indult a 2011-es év: több mint 500 m2-es irodaterületre, három éves időtartamra írt alá bérleti szerződést az EPAM System Kft. A volt T-Com irodaházként ismert épületet a Colliers International Hungary értékeli 2008 óta – tudtuk meg Lak Tibortól, a nemzetközi ingatlanügynökség értékbecslési és tanácsadási üzletág értékbecslőjétől.
Nem kell a zárt végű ingatlanalap
(Népszabadság Online, 2009.04.09.) Teljes cikk >>
Az Európa Ingatlanbefektetési Alap hétfői átalakulásával lezárult az ingatlanalapok zárt végűvé válásának folyamata. Az adatokból egyértelműen látszik: a befektetők nem kértek azokból az alapokból, melyek jegyeit még évekig nem válthatják vissza. Az ügyfeleket nem hatották meg a kínált tőke- és hozamgaranciák, az sem tartotta vissza őket, hogy most csak jelentős veszteségekkel tudtak kiszállni. Az Európa esetében a befektetési jegyek árfolyama több mint harmadával, míg a néhány nappal korábban zárt végűvé alakuló Raiffeisen Ingatlan Alapnál mintegy hatodával maradt el a tavaly őszi szinthez képest.
Újabb ingatlanalap alakult át - Zártvégű lett a Carion alapja is
(Portfolio.hu, 2009.03.10) Teljes cikk >>
Nemcsak a legnagyobb ingatlanalapok kezdeményezték a zártvégűvé alakítást, a Macrogamma alapkezelőhöz hasonlóan a Carion Befektetési Alapkezelő is átalakította alapját. A zártvégű formát a befektetők kérték, elkerülendő a tőkekivonások miatti likviditási gondokat.
Múlt pénteki hatállyal zártvégűvé alakult a Carion Ingatlanalap, követve ezzel a hasonló lépésről döntő Macrogamma Alapkezelőt, illetve az átalakítást már kezdeményező Raiffeisen Alapkezelőt és Európa Alapkezelőt. A Carion Ingatlan Alap ugyanakkor némiképp eltér az említett alapoktól, miután csak intézményi befektetők meghatározott köre számára elérhető, zártkörű alapról van szó.
A jól körülhatárolható ügyfélkör - összesen 12-13 intézmény, köztük a legnagyobb hazai alapkezelők - ugyan elvileg a nyíltvégű alap tőkeáramlásainak kezelését is megkönnyítené, a befektetők mégis az alap zártvégűvé alakítását kérték "A felfüggesztés körüli zűrzavar növelte a befektetők bizonytalanságát, a meghosszabbított visszaváltási idő miatt pedig technikai okokból két ügyfelünk kénytelen volt kivonni a tőkéjét az alapból" - - mondta el kérdésünkre Rudas Gábor, a Carion Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.
A bent maradó befektetők ugyanakkor vállalták, hogy lejegyzik a kiszálló ügyfélre eső tőkét, de a későbbi bizonytalanság megszüntetésének érdekében az alap zártvégű formában működik tovább. A konstrukció 5+5 éves, azaz a befektetők tőkéjét öt évre fogadta be az alapkezelő, a lejárat előtt fél évvel születik majd döntés a futamodú újabb öt évre történő meghosszabbításáról, illetve az alap felszámolásáról.
A jelenleg mintegy 7.6 milliárd forintos vagyonnal bíró alap kezelési szabályzatát így az összes befektető egyetértésével módosították, erről az alapkezelő tájékoztatta a PSZÁF-ot is (zártkörű alapról lévén szó a felügyeletnek nem kell ezt engedélyezni, és a nyilvános zártvégű alapok kötelező tőzsdei bevezetése sem érvényes a Carion alapra).
Az ingatlanalapok körüli mizéria a Carion alapját sem hagyta érintetlenül, az ingatlanportfólió értékét a felfüggesztés után a kényszerértékesítések lehetősége miatt 29 százalékkal csökkentette az értékbecslő, ez az árfolyamon is látható. "Ez egyúttal viszont kiváló hozamlehetőséget is biztosít, amit az első negyedéves teljesítményünk is tükröz" - mutatott rá Rudas Gábor.
Önkormányzó című műsor
(Klubrádió, 2008.12.31.)
Az adás hanganyaga itt tölthető le: onkormanyzo.mp3 (547kB)
Újabb alap ingatlanportfolióját értékelték le
(Napi Gazdaság, 2008.12.02.) Teljes cikk >>
Megjött a második fecske, még egy kisebb ingatlanalap jegyeinek árfolyama zuhant erőteljesen. Egyes becslések szerint további pár tízmilliárd forintos nagyságrendű visszaváltási igény érkezett a forgalmazókhoz az utóbbi bő egy hétben.

A Macrogamma után egy második alap ingatlan érékelője is az ingatlanok értékének drasztikus megváltoztatásáról döntött. Egyik napról a másikra, november 26-ára csaknem 29 százalékkal esett a Carion Ingatlan Alap egy jegyre jutó nettó eszközértéke, azaz ennyivel alacsonyabbra értékelték a portfolióját. Az alap nyílt végű ugyan és közzéteszi árfolyamát, de zárt körben hozták létre, így viszonylag keveset lehet róla tudni, annyi azonban biztos, hogy intézményi befektetők számára indították 2004-ben. Összvagyona az esés után 7,7 milliárd forint volt, és rá is vonatkozott a PSZÁF novemberi kéthetes felfüggesztése. Azt, hogy mi folyik most az ingatlanalapok kapcsán a háttérben, nehéz pontosan megítélni, a pénzügyi csoportok feltehetőleg gyűjtögetik a visszaváltási megbízásokat és próbálnak felkészülni minden eshetőségre, a legrosszabbra is.
Megbízható piaci szakemberek becslése szerint 20 és 40 milliárd forint közé tehető az az összeg, amelyre visszaváltási megbízást adtak a befektetők a forgalmazási napon. Az első napokban valószínűleg nagyobb, napi többmilliárdos összegeket kértek vissza, mostanára viszont aki már akarta, nagyobbrészt beadhatta igényét, úgy tudni, napi pár százmillióra csökkent a visszaváltások értéke. (Miután a forgalmazás rendjét megváltoztatták, és a visszaváltásokat általában 90 banki napos határidővel fizetik ki, az alapok tőkéje jelenleg nem változik, a visszaváltási igények nem jelennek még meg a számokban.) Novemberben egyébként a pénzpiaci alapok tőkéje további 70 milliárd forint körüli összeggel csökkent, ami jobb, mint az októberi, 125 milliárd forint körüli adat, de még mindig kiugróan magas érték. Temmel András, a Bamosz főtitkára szerint még képlékeny mi lesz az egyes alapok sorsa. Több alapnál felmerült a zárt végűvé alakítás (Raiffeisen és kisebbek, de még más is jöhet), ezután valószínűleg 3-4 évig tartana a futamidő. Ebben az esetben azonban kiszállási lehetőséget kell biztosítani a most bentlévő befektetőknek, és ha sokan akarnak kiszállni, akkor az átalakulás helyett könnyen lehet végelszámolás a vége. Ami az ingatlanok értékét, az árfolyamokat illeti, Temmel András szerint a bentmaradókat kell védeni a kiszállók ellen. Így logikus lenne az ingatlanokat most leértékelni - ez is a legtöbb helyen ott van most a lehetőségek között -, mert az objektumok kényszerértékesítési árai biztosan alacsonyabbak, mint amikor az alapban lévő ingatlan helyzete szilárd, és bérleti díjakból származó hozamot termel. Később, a zárt végűvé alakulás után, az eladási kényszer veszélyének elmúltával azonban az ingatlanok értéke visszaállhat a korábbi szintek környékére. 
140 milliárdos tőkekivonás az ingatlanalapokból - összefoglaló
(Ingatlanok.hu, 2008.11.08.) Teljes cikk >>
Október eleje és a befektetési jegyek forgalmának felfüggesztése (nov. 7.) közti időszakban 140 milliárdot vontak ki az ingatlanalapokból. Ez az óriási összeg akár még néhány nagyobb alapot is fizetésképtelenné tehet. Lássuk, ki hogy áll!
Ha megnézzük a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Országos Szövetségének (BAMOSZ) tegnapi adatait, akkor nem csodálkozhatunk a magyarországi befektetési alapkezelők által kezelt nyíltvégű ingatlanalapok és ingatlanalapok alapjai befektetési jegyeinek felfüggesztésén.
Október elseje óta a hazai ingatlanalapok vagyona 26%-kal csökkent, ami óriási veszteség. A legnagyobb kérdés, hogy az ingatlanalapok alapjai, melyek az ingatlanbefektetési alapokban tartják pénzüket - ezzel duplikációt okozva a portfolió összegében - mennyire mozgatják meg a piacot?
A vizsgált időszakban az ingatlanbefektetési alapokból 112,5 milliárd forintot vontak ki, ami a portfolió 27%-os csökkenésének felel meg. Az alapok alapjainak eszközértéke 24,8 milliárdos tőkekivonás mellett 23%-kal csökkent.
Most aztán se ki, se be - Felfüggesztették az ingatlanalapok forgalmazását! (5.)
(Portfolio, 2008.11.07.) Teljes cikk >>
A Pénzügyi Szervezetek tájékoztatása szerint a felügyelet 10 napra felfüggesztette a magyarországi befektetési alapkezelők által kezelt nyíltvégű ingatlanalapok és ingatlanalapok alapjai befektetési jegyeinek forgalmazását. A felfüggesztés időtartalma alatt ezen alapok befektetési alapok jegyeit nem lehet megvásárolni, illetve visszaváltani.
Információink szerint az alapok - legalábbis némelyikük -súlyosan illikvéddé váltak az elmúlt hetek tőkekivonásainak következtében, ami csapdahelyzetbe sodorta az alapkezelőket. Az alapokban található ingatlanok a piaci környezethez képest túlzott értékelésen szerepeltek, az esetleges kényszerértékesítések ráadásul a veszteségek mellett a teljes banki hitelfedezet-portfólió átértékeléséhez is vezethenének. 
Felfüggesztette a PSZÁF az ingatlanalapokat
(Index, 2008.11.07.) Teljes cikk >>
A válság első pénzügyi áldozatai az ingatlanalapok lehetnek Magyarországon: információink szerint a Bamosz, a Befektetési Alapkezelők Szövetsége már korábban jelezte a kormányzatnak, hogy jelentős tőkekivonás indult meg az alapokból, miután a betéti kamatok és az állampapírpiaci hozamok megugrása a kisbefektetőket és az intézményi befektetőket is más megtakarítások felé terelik. Az alapok ugyan jelentős likvid vagyonnal (például állampapírral) rendelkeznek, de ez egy roham esetén nem elég. Ráadásul a hitelezés szigorítása miatt beálló ingatlanpiacon a vagyonuk nagyobb részét kitevő ingatlanok egyre nehezebben lennének értékesíthetők. Bár az alapok vagyona csökkenő trendet mutat, információink szerint a felfüggesztést több alapkezelő és a Magyar Nemzeti Bank is feleslegesnek tartotta, ezért ellenezte. Az Erste szombat reggel közölte: hitellel pótolja az ingatlanalapos ügyfeleinek a visszaváltás átmeneti, általuk nem kívánt felfüggesztését.
Szoba kilátással
(Heti Világgazdaság, 2005.11.11.) Teljes cikk >>
Kiegyensúlyozná és emelhetné is a nyugdíjpénztárak hozamát, ha bérbeadás céljára ingatlanokat vennének, csakhogy többségük szakértelem hiányában nem mer. Ráadásul nem is érvényesíthetik az ingatlanalapoknak járó illetékkedvezményt.
A nyugdíjpénztárak - különösen a magánpénztári ág - egészen az elmúlt évig nem dicsekedhettek jó hozamokkal, amiben jegybanki szakértők szerint elsősorban a túlzottan állampapír-központú befektetési politika a felelős. A pénztárak vagyonának majdnem háromnegyede az államkasszát finanszírozza, a fennmaradó részből pedig durván 10-10 százalékot tesz ki a részvény és a befektetési jegy. Tavaly azért fordult a kocka, mert az állampapírhozamok felfutása és a remekül teljesítő részvénypiac a pénztáraknak is jól jövedelmezett.
A jövő már nem ilyen rózsás. Több pénztár szerint az idén még elérhető ugyan a két számjegyű hozam, de árulkodó jel, hogy a kilátások az év vége közeledtével folyamatosan romlanak. A magánpénztári szektor befektetéseinek összetétele alapján szeptemberben még éves szintre átszámítva bruttó 13,72 százalékos hozam volt várható, ami októberre a kedvezőtlen piaci folyamatok miatt már 11,82 százalékra csökkent.
Itt lenne az ideje a befektetések szétterítésének, az alternatív befektetések közül pedig elsősorban a pénztári portfólióból szinte teljesen hiányzó ingatlanok felvételének, ami a világháború előtt jelentős részt képviselt a pénztárak invesztícióiban - vallják az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztárnál. Fórizs Sándor, a pénztár igazgatóságának elnöke szerint a pénztár tulajdonába kerülő ingatlanok bérbeadásával meg lehet alapozni a 2012-től már elkezdődő rendszeres kifizetéseket, az ingatlanhozamoknak a részvényekéitől és a kötvényekéitől eltérő mozgása jótékonyan kisimíthatja az időközi hozamkilengéseket, a fejlesztéseken elérhető jelentős extra pedig javítja a pénztár teljesítményét, sőt növelheti ismertségét, ráadásul stabilitást is sugároz. Utóbbit szem előtt tartva az Évgyűrűk tavasszal belevág egy 2 milliárd forint körüli lakóingatlan-beruházásba. A pénztár ezzel nagyjából ki is meríti lehetőségeit, hiszen 50 milliárd forint körüli vagyona 2,5 milliárdos közvetlen ingatlanbefektetésre ad módot. A pénztárak befektetési korlátait rögzítő kormányrendelet szerint ugyanis a pénztárak vagyonuk 5 százalékáig fektethetnek közvetlenül ingatlanba. A közvetett ingatlanbefektetés - például ingatlanalapok jegyeinek vásárlása - viszont a vagyon 10 százalékáig megengedett, de ebbe a korlátba már az ingatlanbefektetések is beleszámítanak.
HVG
Egyelőre a szűkre szabott mozgástér is túl tág a pénztárak többségének. Ingatlanok vásárlására eddig lényegében csak önkéntes pénztárak vállalkoztak. A Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztár 1999-ben, az elsők között vágott bele az ingatlanüzletbe, s jelenleg 670 millió forint értékű ilyen portfólióval rendelkezik, egy ipari parkban levő részesedéssel, egy Balaton-parti és egy soproni telekkel, valamint egy panzióval. "Fejlesztési céllal vásároltunk, jó és rossz tapasztalatunk egyaránt van, de további befektetésre csak akkor szánjuk el magunkat, ha megfelelő eredménnyel túladtunk az eddigi beszerzéseken" - mondta a HVG-nek Detre László befektetési vezető. Az értékesítés némi kockázatot is rejt magában, hiszen például a vízparti telek majd csak akkor adható el jó áron, ha a Balaton-törvényt véglegesítik. A pénztár Balatonakaliban található panziója - a csökkenő idegenforgalom miatt - egyelőre a reméltnél kevesebbet hoz a konyhára.
Nagyobb léptékben gondolkodik a Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztára (VIT), amely több mint 2 milliárdot fektetett be ipari parkban és lakóövezetben lévő telkekbe. Az egyiken többlakásos lakóházat is építtetnek, amely jövő őszre készülhet el. "Befektetési jegyek helyett inkább a fejlesztésben és a jó értelemben vett spekulációban látunk lehetőséget. Ingatlanalap jegyeit nem érdemes vásárolni, ha az alapban 30-40 százalékos az állampapír aránya, márpedig manapság ez nem ritka" - indokolta a pénztár döntését Soproni Gábor ügyvezető igazgató.
"Jelentős gazdaságélénkítő erő lenne, ha a nyugdíjpénztárak kihasználnák ingatlanbefektetési limitjüket, 2007-ben például már akár 100 milliárd forintot is beruházhatnának, ami fél százalékkal növelhetné a hazai összterméket" - érvelt a porfóliószínesítés mellett a HVG-nek Fórizs Sándor. Mindehhez azonban a szabályoknak is változniuk kellene, ezért a pénztár kezdeményezte, hogy a befektetési alapok mellett a pénztárak is élvezhessék a kedvezményes 2 százalékos vételi illetéket a 10 százalékos helyett a legalább tízéves befektetési céllal vásárolt ingatlanokra.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azonban nem bánja, hogy a nyugdíjpénztárak csak óvatosan nyitnak az ingatlanbefektetések felé. Binder István szóvivő ezt néhány, zsákutcába torkoló ingatlanfejlesztéssel indokolta; szerinte először is a kockázatok felméréséhez szükséges szakértelmet kellene megszerezniük a pénztáraknak. Ezt a pénztárak többsége egyelőre az ingatlanalapokon keresztül veszi meg, azaz a legtöbben csak befektetési jegyet vásárolnak, rábízva magukat az alapkezelő ingatlanpiaci ismereteire. Ezen a piacon is vannak azonban fokozatok, a - bárki számára hozzáférhető - nyílt végű és az előre meghatározott befektetői kör igényeire szabott zártkörű ingatlanalapok között. Utóbbiból egyetlenegy van, amelyet a Carion Befektetési Alapkezelő 2004 októberében hívott életre, s jelenleg egy biztosító mellett kilenc pénztár tartozik befektetői közé. Az 505 millió forintos eszközértékkel indult s mára 1,3 milliárd forintra duzzadt - öt-tíz évre előre bérbe adott irodákat, kereskedelmi és raktározási célú ingatlanokat vásárló - alap jegyeiből egy pénztár 300 millió forint körüli értékben jegyzett, míg az átlagos befektetés 100-150 milliós. Jakabos Anton, az alapkezelő vezérigazgatója a HVG-nek elmondta: szó van a folytatásról is, egy olyan, ugyancsak pénztáraknak szóló zárkörű alapról, amely egy változat szerint nyugdíjasotthonba fektetne, de a tervek még nem öltöttek kézzelfogható formát.Szoba kilátással
Ingatlanalap a Cariontól
(www.portfolio.hu, 2004.10.25.) Teljes cikk >>
505 millió Ft-os nettó eszközértékkel kezdi el működését a zártkörű Carion Ingatlanalap, amely mögött hat intézményi befektető áll - közölte a Világgazdaság.
A Carion Alapkezelő első alapja deklarált befektetési politikája alapján kevésbé kockázatos ingatlanokba (elsődlegesen irodaházakba, kereskedelmi ingatlanokba) fektet.
Az alapkezelő a későbbiekben egy nyilvános ingatlanalap beindítását is fontolóra veszi.
Carion Ingatlanalap: 505 millióval indul
(Világgazdaság, 2004.10.25.) Teljes cikk >>
A Carion Ingatlanbefektetési Alap - amelyet a napokban vett nyilvántartásba a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) - 505 millió forintos nettó eszközértékkel kezdi el működését - tájékoztatta lapunkat Kornis Gábor, a Carion Alapkezelő Rt. igazgatóságának elnöke. Az ingatlanalap zártkörű konstrukció, az összeget hat intézményi befektető jegyezte le. A Carion Alapkezelő első alapja - a befektetési politikája értelmében - a fix hozamot termelő, kockázatmentes ingatlanokba invesztál, így portfóliójában elsősorban irodaházak, kereskedelmi egységek szerepelnek. Az alapkezelő várakozásai szerint az alap vagyona 2005. végére a 3 milliárd forintot is elérheti, s nem kizárt, hogy a későbbiekben egy nyilvános ingatlanalappal is megjelennének a piacon - mondta Kornis Gábor.
Új ingatlanalap kezdi el működését Carion néven
(REGGEL, 2004.10.23.) Teljes cikk >>
Kereskedelmi ingatlanokat, logisztikai, illetve irodaépületeket vásárol a pénzéből a Carion Ingatlanbefektetési Alap, amely 205 millió forint tőkével indul. Bár lakóingatlanba is fektethetnek, ezt egyenlőre nem tervezik. (bk)
Lejegyezték a Carion ingatlanalapját
(MTI ECONEWS, 2004.10.22.) Teljes cikk >>
505 millió forint induló tőkével jegyezték le a Carion Befektetési Alapkezelő első alapját, a zárt körben kibocsátott Carion Ingatlanfejlesztési Alapot - mondta az MTI-Econewsnak Kornis Gábor, a Carion Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.
A Carion Ingatlanfejlesztési Alap az első magyarországi ingatlanalap, amelyet zárt körben bocsátottak ki, jegyzése 2004. szeptember 27 és október 8-a között történt. Az összeget hat befektető, elsősorban nyugdíjpénztár, illetve biztosító társaság és bank jegyezte
Az alap tőkéjéből csak hosszú távú bérleti szerződéssel rendelkező kereskedelmi ingatlanokat, logisztikai, illetve irodaépületeket vásárolnak, s bár a kibocsátási tájékozató szerint lakóingatlanba is fektethetnek, ezt egyelőre nem tervezik. Az alap első évre tervezett hozama 11-12 százalék - mondta Kornis Gábor.
Real estate funds proliferate
(Budapest Business Journal, 2004.04.19.) Teljes cikk >>
One of the new companies is Carion Investment Management Rt. It is planning to set up an open-ended, private real estate fund between May 15 and June 30, board member Gábor Kornis told the BBJ. Hungarian institutional investors, such as banks, insurance companies, pension funds and funds of funds, will be invited to subscribe Ft 3 billion-Ft 4 billion (€12.1 million-€16.1 million).
In one year, Carion hopes to raise its net asset value to Ft 8 billion- Ft 10 billion, Kornis said.
Carion Investment Management is owned by Carion Rt. and Poligrupo Rt. These companies organize group purchasing of real estate and automobiles.
The Carion group also includes real estate consulting firm Carion Consulting Kft. and real estate developer Első Carion Kft. The latter has built a Tesco park in Budaörs, a Carrefour shopping center in Romania, and several other developments in the Transylvanian cities of Cluj (Kolozsvár) and Bistrit¸a (Beszterce), as well as in Bratislava.
The Carion group plans to set up two more private real estate funds next year. One will own a pensioners' village in Hungary, while the other will develop housing estate for the employees of a ministry in Budapest. The ministry has already agreed to be the investor of the fund, and will lease back the homes for its employees, Kornis said, while declining to name the ministry.
Carion's big plan is to set up a private real estate fund with net asset value of more than $20 million. The investors will be U.S. funds, which Kornis said have a greater appetite for risk than the well-known European real estate funds. This fund will buy land in countries like Romania and former Soviet states including Ukraine, and prepare them for greenfield investments.
"In Hungary, Poland, Slovakia and the Czech Republic this ship has left, but in Eastern Europe I see big business," said Kornis. "It's a pity that European investment funds don't understand the risks, so they are worried about investing into it. U.S. pension funds and funds of funds are more adventurous."
Carion: újabb alapkezelővel bővült a kör
(Világgazdaság, 2004.02.20.) Teljes cikk >>
A pénzügyi felügyelet zöld utat adott a Carion Befektetési Alapkezelő Zrt.-nek, amely ezen a héten már be is nyújtotta a PSZÁF- hoz ingatlanalap indításáról szóló kérelmét- tudtuk meg az alapkezelőnél. A 100 százalékban a Carion csoport tulajdonában lévő társaság zártkörű, intézményi befektetőket megcélzó, nyílt végű ingatlanalapot hozna létre, amely az elképzelések szerint 3-4 milliárd forintos vagyonnal indulna el. A tervek szerint azonban egy éven belül 10 milliárd forintra bővülne az eszközértéke. Ingatlanberuházásokkal, fejlesztésekkel eddig is foglalkozott a Carion csoport, a tevékenység tehát nem ismeretlen számára- indokolták lépésüket a társaságnál, hozzátéve: az alapot fix hozammal rendelkező, azaz iroda-, kereskedelmi és logisztikai jellegű ingatlanokkal kívánják feltölteni.
Új befektetési alapkezelő társaság kezdte meg működését
(Portfolió, 2004.02.20.) Teljes cikk >>
A PSZÁF engedélyezte, hogy a Carion Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapkezelési tevékenységet folytasson a székhelyén. Az Rt. 2003. Október 29. napján kérelmet nyújtott be a felügyelethez befektetési alapkezelési tevékenység végzésének engedélyezésére. A PSZÁF a benyújtott iratokat, igazolásokat a törvényi feltételeknek megfelelőnek találta, ezért a működést engedélyezte.
Zártkörű ingatlanalap indítására készül a Carion Alapkezelő
(MTI-ECO, 2004.02.20.) Teljes cikk >>
Az első magyarországi zártkörű ingatlanalapot indíthatja a Carion Befektetési Alapkezelő Zrt., ha a felügyelet jóváhagyja a kibocsátási tájékoztatóját - mondta az MTI Econewsnak Kornis Gábor, a Carion Befektetési Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke azt követően, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) az alapkezelő megkapta a tevékenységi engedélyt. A Carion Befektetési Alapkezelő Zrt. zártkörű, nyílt végű ingatlanalapot indít - a kibocsátással kapcsolatos dokumentumokat pénteken küldte el a társaság a felügyeletnek. A tervezett alap minimális kibocsátási értéke 500 millió forint, az alapkezelő tervei szerint az induláskor 4 milliárd forintot jegyeznek le a befektetők, s az indulástól számított egy év alatt 10 milliárd forintra nőhet az alap vagyona. Egyedi az alap abból a szempontból, hogy a ma Magyarországon elérhető ingatlanalapok mind nyitottak, a kisbefektetők által is elérhetők. A zárt körbe meghívott befektetők belföldi intézményi befektetők, s közülük többen szándéknyilatkozatot tettek a jegyzésre. 2004-ben nem tervezik újabb alap indítását, de 2005-2006-ban nemzetközi kibocsátásra, illetve nyilvános belföldi kibocsátásra is sor kerülhet. A Carion Befektetési Alapkezelő Zrt. 100 millió forint jegyzett tőkével alakult. Tulajdonosa a 70 százalékban a magyar befektetők tulajdonában lévő Carion Rt., 30 százalékban a Poligrupo Kft. Mindkét cég fő tevékenysége a vásárlói csoportok szervezése. A Poligrupo Kft.-t 1999-ben vásárolta meg a Carion Rt, amikor annak a portugál tulajdonosa kivonult a magyarországi piacról. A Carion Rt. 1995-ben Szlovákiában, 1996-ban Csehországban és Romániában, 1997-ben Lengyelországban is vásárlói klubokat szervező cégeket hozott létre. A Carion csoport magyarországi tagjai a Carion Rt. mellett az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Első Carion Kft. és az ingatlan-tanácsadó Carion Consulting Kft.